De angst van het ego

30.06.2022

Onze huidige economie zakt als een kaartenhuisje in elkaar. In 2008 kregen we voor het eerst te maken met een economische terugval en is men beginnen dweilen met de kraan open.

Spaargeld, aandelen, obligaties, goud, bitcoins…
je kan het niet eten.
Dat is wat ons te wachten staat, het besef dat we enorm afhankelijk zijn van elkaar en we een ander niet kunnen dwingen om iets voor ons te doen.

We hebben elkaar nodig om te kunnen OVERLEVEN, we hebben de kennis en vaardigheden van elkaar nodig. Dat is wat telt en geld speelt daarin slechts een bijrol. Dat schrijft ook Ad Broere in zijn boek Geld in de bijrol.

Geld moet uit de hoofdrol, zodat we gaan inzien dat geld verdienen geen heilzame gevolgen heeft.
We kunnen het welzijn van de mensheid niet langer afmeten aan materiële groei.

Versterken

We staan voor grote veranderingen, de tijd is er rijp voor en je ziet ook stilaan een verschuiving naar nieuwe werkmodellen.

Het zijn bedenkingen waar ikzelf ook al even mee rondloop. Je kan niet jaar na jaar steeds harder werken, om elk jaar steeds meer winst op te strijken. Aandeelhouders verwachten dit echter wel.
Zij investeren enkel in zaken waarbij ze elk jaar steeds meer winst verwachten.

Laat bedrijven desnoods steeds maar harder werken en besparen op het nodige materiaal en/of personeel, zodat zij als aandeelhouders gewoon lekker de winst kunnen blijven opstrijken.

Alleen kunnen werknemers de werktijd niet oprekken, dan maar harder werken en overuren maken, Ergens moeten deze overuren weer worden opgenomen, waardoor je nog harder moet werken om het achterstallige werk weer in te halen.
Een eindeloze tredmolen, totdat je als mens gewoon helemaal op bent.

Een burn-out zien we intussen niet enkel meer bij oudere werknemers opduiken, maar treft intussen ook steeds meer jonge mensen.

Kan een burn-out voorkomen worden?

De oorzaak van een burn-out is niet enkel de schuld van werkomgeving en werkomstandigheden.
We hebben er ook ons aandeel in, vaak draait ons perfectionisme ons een stevige loer.
Als je zelf niet snel tot nooit tevreden bent, ga je steeds harder en langer werken, je werk mee naar huis nemen en er ook ’s nachts nog mee bezig zijn… herkenbaar? Waarom doen we dat nu eigenlijk?

Geeft je werk je de voldoening, energie en erkenning die jij verwacht?
Heb je je werk nodig voor je zelfwaarde? Voel je jezelf pas iets waard als je bovenmenselijke prestaties levert en liefst misschien nog net iets beter dan je naaste collega’s?

Dan ben je echt bezig om je EGO tevreden te houden en die voelt zicht daar geweldig sterk bij.
Je bent je ego voortdurend aan het voeden ten koste van je diepmenselijke verlangens.

Het ego

De echte betekenis van het woord ego, ben ik pas beginnen begrijpen toen ik het boek ‘De kracht van het nu‘ van Eckhart Tolle ben gaan lezen.
'Liefde, vreugde en vrede kunnen niet tot bloei komen zolang je jezelf niet van de heerschappij van het verstand kan bevrijden. Zoek jezelf niet in het verstand zegt Eckhart Tolle. Liefde is niet selectief en is niet exclusief, exclusiviteit is de liefde van het ego.'

Ik had het onlangs bij ‘lief lijf’ nog over ons verdoven door verslaving. Je kan uiterlijk zichtbare verslavingen hebben, echter onze grootste verslaving is het WILLEN HEBBEN.

De angst van het ego

Het ego is voortdurend aan het vechten om te overleven, het is de stem in je hoofd die je aanstuurt in het voortdurend dwangmatig denken, het wil het beeld van wie ‘IK’ ben voortdurend versterken en daarom willen we ons steeds onderscheiden, bijzonder zijn, de baas zijn, behoefte aan macht, aan aandacht, aan steeds meer van dit alles.

En de onderliggende emotie die alle activiteiten van het ego aantuurt, is ANGST. De angst om niemand te zijn, niet te bestaan en de dood. Daarom willen we zo veel, maar alles wat we willen blijkt slechts een illusie en het zal ons nooit bevrediging schenken.

De waarheid

Alleen de waarheid van wie je ten diepste bent, bevrijdt je van dit voortdurend willen.
Dit noemt men een bewustwordingsproces, het ontwaken uit het slapend bestaan.
Bewustzijn en ego kunnen niet naast elkaar bestaan.
Elke keer dat je de oude, geconditioneerde denkpatronen herkent, verzwakt het ego
en kan je steeds beter eerlijk jezelf zijn.

Als we de wereld niet bedekken met woorden en etiketten, keert een gevoel voor het WONDERBAAR-LIJKE terug in je leven en keert een besef van je diepste ZIJN terug, krijg je weer toegang tot de verborgen en stille ruimte tussen waarneming en interpretatie.

Eerlijk jezelf durven zijn

Als je ziet wie je niet bent, wordt de werkelijkheid van wie je bent zichtbaar.

Dit hele nooit eindigend bewustwordingsproces doorloop ik zelf nog dagelijks. Ik heb er een traject voor aangemaakt, oorspronkelijk ontstaan voor mezelf. Maar het staat online voor al aan wie er iets kan aan hebben.

De fluistering van je ziel gaat over het ontdekken van je diep innerlijk weten, je zuivere kern.
Het is een ontdekkingstocht naar meer in liefde leven, liefde tot jezelf en je omgeving en het speels creatief oefenen in aanwezig zijn in het NU.

Bron: De kracht van het nu - Een nieuwe aarde - Eckhart Tolle