Lijken in de kast

17.12.2021

Er vallen hier lijken uit de kast, geen echte lijken natuurlijk.

Grote chaos

Voor wie het nog niet moest weten, we zijn hier in huis het interieur aan het verfraaien en de woonkamer is momenteel één grote chaos.

Kasten worden leeggeruimd om te verplaatsen, zodat er laminaat kan worden gelegd.
En nu komen er plots lijken boven drijven, vergeten foto’s, tekeningen, notities, documenten enz...
Ik houd al jaren veel te veel bij, moffel hier en daar snel wat weg, ‘dat bekijk ik later nog wel eens’ denk ik dan, wat ik daarna toch weer vergeet.

Dia96

Foto boven =gemaakt bij de geboorte van mijn broer.

Nu kijk ik dus verwonderd naar een opeenstapeling van oude notities, katte-belletjes en rare snuisterijen, waarvan ik me absoluut niet meer kan herinneren waarom ik dit ooit heb willen bijhouden.

En nog kan ik het niet wegdoen, …

Want het kriebelt, het kriebelt zelfs heel veel.
Een buikkriebel, jeukende vingers en een grote goesting om met deze rommeltjes lekker creatief aan de slag te gaan.

Ik ga het niet nogmaals weggesteken in hoeken en lades van mijn kasten. Ik kan het nu allemaal een plaats geven in mijn creatief droomdagboek, want het is juist de bedoeling om dit soort weggemoffelde rommeltjes hiervoor te gebruiken.

Om te verwerken, te voelen, te herbeleven,
te vergaren, te herinneren en het mooi te verwerken.

Vergeten documenten

Lijken uit of in de kast

Wat betekent de zin ‘lijken uit de kast’? Het gaat dan om verborgen gebreken, onverwachte uit balans blijkende tegenvallers. ‘Een lijk in de kast’ slaat op een in de doofpot gestopt schandaal, een zaak die men voor de buitenwereld angstvallig geheimhoudt, een onaangename verrassing.

Wat ik nu hier en overal tussen vergeten mapjes tegenkom, zijn geen schandalen, maar allemaal zaken die ik heb gelezen en waar ik misschien nog iets dacht mee te doen. Maar ook een oude nieuwjaars-brief een vergeten kerst- of verjaardagskaart van iemand die al even is overleden. Een beduimeld boekje met aantekeningen, oude schetsen en ideeën over ons vorig huis. Ook een kerstkaart of verjaar-dagskaart en aantekeningen van mijn overleden moeder. Allerlei aankoopbonnetjes, facturen en een toets, een test, kaartjes en tekeningen van de kinderen.

Maar inderdaad ook zaken waarvan ik vind dat niemand ze moet zien of weten, heel persoonlijke schrijfsels, kleine notities die zijn neergepend wanneer het leven me dwars zat. En zo heb ik nog wel ergens een doos staan met mijn dagboeken uit mijn jeugdjaren. Ook daar heb ik me ook al eens bij zitten afvragen, ‘wat doe ik ermee’?

Toen ik samen met mijn zus en broer, na het overlijden van mijn moeder, het ouderlijke huis ben gaan leegmaken, zijn we ook in vergeten lades en hoeken van haar kasten, zaken tegen gekomen waarbij ik toen dacht dat het niet voor onze ogen bedoeld was.
Anderzijds geeft net dit soort zaken een beeld van wat zich diep in iemands leven heeft afgespeeld.
Het zijn momenten in iemands leven die verborgen worden gehouden en het gaat vaak over wat ons diep innerlijk heeft geroerd.

Vergeten dromen, moeilijke momenten die men van zich afschrijft, maar die wel een eerlijk beeld geven van hoe iemand denkt en reageert bij tegenslagen en hoe ze worden verwerkt.

Door dit soort zaken nu van mezelf tegen te komen, krijg ik ook flash-backs, mijmer ik nog eens over het verleden en zie ik ook hoe dat verleden zijn impact heeft gehad op alles waarin ik verder ben gegroeid. En daarom koester ik het gevondene en maak nu van die 'lijken' mooie aandenkens. Het zijn mijn bakens en oriëntatiepunten, waarop ik vaak mijn koers heb verlegd, waar ik een andere richting ben uitgegaan door krachtige beslissingen te nemen en waar ik ook voet bij stuk heb gehouden of waar ik me soms ook heb overgegeven aan het leven.

Ons leven is een levensreis, onderweg vallen we al eens, maar we krabbelen altijd weer recht, want dat is wat het leven ons vraagt, leven is ontdekken, onderzoeken, is liefhebben, is boos zijn, is ruzie maken en het weer goed maken, is huilen en brullen, maar ook luisteren,…

Een breed scala aan gevoelens die ons duidelijk maken welke weg we kiezen, maar soms ook niet durven kiezen. Een terugblik op goeie momenten, maar ook op pijn en spijt.

En iedereen doet dat op zijn tempo, gaat zijn weg, bewandelt zijn levensreis met vallen en opstaan, met veel pijn en verdriet, maar ook met volle goesting en grote vreugde, met heel veel plezier en met een jubelend hart, met een lach en een traan en met prachtige humor.

Dankbaar

Als je hier allemaal bij stilstaat, dan kan je toch alleen maar dankbaar zijn, dankbaar voor dat rijke leven, die ongelofelijke kakafonie aan ervaringen en mogelijkheden.

En daarom, juist daarom maak ik dat creatief droomdagboek, om al deze ervaringen in onder te brengen, ze in dankbaarheid een mooie plaats toekennen in een waardevol eigen gecreëerd boek, waarvan ik heel zeker ben,
‘in mijn meest stille, eenzame en soms ook minder mooie momenten, kan ik gaan zitten bladeren en opnieuw genieten van alles wat op mijn pad kwam en me weer dankbaar voelen bij dit rijke ervaringsleven dat mij werd gegund’!

Tegelijk geeft het ook ruimte in mijn hoofd, dat maakt opruimen ook zo waardevol.

Autobiografie en kroniek

Dus als je je kasten gaat zitten uitruimen, als je toe bent aan ruimte voor iets nieuw, als je op zoek bent naar orde in de chaos. Denk dan eens aan de mogelijkheid van het maken van een creatief droomdagboek. Waarvan de droom staat voor al je dromen, die van vroeger, maar ook je huidige dromen. Geef ze door een speels creatief proces een plaats in je droomdagboek. Het is jouw autobiografie, jouw terugblik en vooruitblik op het leven.
Het is jouw kroniek.

Wat is een kroniek volgens wikipedia?
Een kroniek is een verhaal of boek met chronologisch geordende, gedenkwaardige en/of historische feiten. De benaming kroniek of kronieken wordt ook vaak gebruikt als aanduiding van een dag-tot-dagrelaas dat geen literaire pretentie heeft. Kronieken zijn niet altijd even betrouwbaar. Hun doel was vaak om de positie van belanghebbenden te bestendigen.

Met dit laatste kan ik helemaal leven, zolang het mij maar bestendigt!

Wil je ook je herinneringen, je leven, je verlangens en dromen vastleggen in een visueel creatief droomdagboek?
Klik dan op onderstaande knop en lees er nog meer over.