Hoofdpijn, oorzaak en aanpak.
Hoofdpijn, het overkomt iedereen wel eens. Gelukkig blijf ik er meestal van gespaard, maar ik voel intens mee met die mensen die er heel vaak mee te maken krijgen.
Emotionele oorzaak?
In navolging van mijn vorige blog, wil ik hier even noteren wat Christiane Beerlandt daar over schrijft in haar boek de sleutel tot zelfbevrijding.
- alles te veel willen omvatten
- een aarzelende tweestrijd
- de weerstand tegen verandering
- jezelf niet durven zijn
- je centrum te veel buiten jezelf te plaatsen
Hoe los je dit dan op?
- door meer te vertrouwen op je intuïtie
- je niet langer bezig te houden met wat anderen van je denken
- te stoppen met zelfkritiek en je waarde erkennen
Photo by Anthony Tran on Unsplash
Als er een disharmonie in je lichaam ontwikkelt, ontwikkelt zich in het lichaam een ziekte.
De ziekte wil niet verwoesten, maar juist bewustwording en genezing oproepen.
In relatie van de mens en zijn omgeving, is ieder individu een wandelende geschiedenis van zijn ontwikkeling. Alles wat we als kind hebben gezien en ervaren in onze omgeving waarin we opgroeiden, alsook het voedsel dat we aten, dat alles weerspiegelt zich nu in ons leven.
Natuurlijke pijnstilling
Er zijn uiteraard nog andere mogelijkheden om hoofdpijn aan te pakken.
Sta je wel eens stil bij het belang van aanraking, aangeraakt worden, waarbij er endorfinen vrijkomen. Daar kan een massage mooi bij aansluiten. Endorfinen zijn lichaamseigen chemicaliën die pijn onderdrukken, het lichaam helpen ontspannen en zorgen voor een beter slaappatroon zodat het lichaam zich kan herstellen gedurende de slaap.
Wat je ook kan aanwenden als natuurlijke pijnstiller, is acupressure. Er ligt een punt tussen je duim en wijsvinger waarbij je, door op dat punt lichte druk uit te oefenen, je spieren beter kan ontspannen.
De link brengt je naar een voorbeeld van hoe je dit bij jezelf kan toepassen.
Gezonde darmen
Voorhoofdshoofdpijn kan duiden op vervuilde darmen, in dit geval kan je misschien opteren om eens extra aandacht te besteden aan je darmen door ondersteunende kruiden te gebruiken zoals o.a. brandnetel, braam, paar-
denbloem of Zweeds kruidenmix als thee. Verder is veel wandelen in de buitenlucht daar ook goed voor.
Een ander goed middel om afvalstoffen af te voeren is appelazijn (van gefermenteerde appelen). Appelazijn stimuleert de spijsvertering en kan je ook inzetten bij
verkoudheden, haar- en huidverzorging en als ontslakkingskuur.
Het helpt ook bij spierspanning en om kramp te voorkomen. Neem hiervoor dagelijks 1 tot 3 maal een theelepel appelazijn in een glas water.
Appelazijn heeft nog heel wat meer positieve effecten op onze gezondheid, lees
hiervoor -de heilzame kracht van appelazijn- van Hans-Peter Bleuel.
Onze voeding
Tekorten in onze voeding kunnen een oorzaak zijn van verschillende gezond-
heidsklachten.
Een tekort aan kalk/magnesium zijn de hoofdoorzaak van krampen.
Het eten van geraffineerde voedingsmiddelen zorgt voor een tekort aan bepaalde mineralen die we nodig hebben voor een goede vertering en de opname van voedingsstoffen.
Uit de natuur aanvullen
Linde bevat veel kalk/magnesium. Het blad van de linde is hartvormig en werkt daarom aansterkend voor het hart. Jonge lindeblaadjes kan je eten in een salade.
De lindebloesem werkt vocht afdrijvend en krampstillend, drink dus geregeld een kopje lindebloesemthee,
je kan er beter van slapen en het kan ook baten bij angst en depressie. De linde biedt ook troost aan mensen die nood aan warmte en gezelschap hebben.
De oorzaak van gespannen spieren en verkrampte schouders is angst. Dit kan je met Valeriaan aanpakken. Valeriaan komt van het Latijnse woord “valere”, dit betekent het waard zijn. Valeriaan werkt ontkrampend en versterkend op het zenuwstelsel. Het kan daarom ook baten bij stress, chaos in je hoofd, bij examenvrees, onzekerheid en nerveuze hartklachten. Ook bij emotionele verwerkingsprocessen kan dit kruid worden gebruikt.
Rozemarijn is een kruid dat kan baten bij het piekeren en teveel in je hoofd zitten, het zorgt voor een betere energieverdeling doordat de andere lichaamsdelen geprikkeld worden.
Het stimuleert de hele bloedsomloop en brengt rust bij stuwing in het hoofd. Maak een kopje thee, maar laat deze niet te lang trekken want dan wordt het te bitter.
Een wortel die ik persoonlijk echt lekker vind, maar die je niet gemakkelijk vers in de winkel kan vinden is de mierikswortel. Lekker pikant eet je deze wortel rauw geraspt. Een bijkomend voordeel is dat deze wortel de doorbloeding verbetert en kan het verder nog baten bij zenuwpijnen, spierpijn en reumatische aandoeningen.
Ik koop mierikswortelroom in een klein potje in de winkel en gebruik hiervan een mini lepeltje op wat gerookte zalm, deze zalige smaakmaker is een absolute meerwaarde in de keuken!
Zeker eens proberen!
Wat ik gebruik bij hoofdpijn?
Ik haal er etherische olie bij, hier kies ik voor lavendelolie en neem 1 druppel op de wijsvinger van één hand, zet het ook over op de wijsvinger van mijn andere hand en leg dan de wijsvingers op de slapen (zijkant van het hoofd in het putje iets lager gelegen dan je wenkbrauwboog. Masseer deze met de klok mee (10x), daarna tegen de klok in (10x), breng dan je vingers onder je neus en snuif de geur op. Je zult merken dat de hoofdpijn langzaam af neemt (bij hoofdpijn veroorzaakt door spanning, stress of nervositeit). Dit helpt bij mij heel goed bij spanningshoofdpijn.
Wie niet zo van lavendel houdt, kan hetzelfde met munt proberen. Munt is trouwens ook mijn favoriet bij een overladen maag (daarom ook de Marokkaanse muntthee). Als ik een onrustige nacht vermoed door een overladen maag, neem ik 1 druppel etherische muntolie op mijn wijsvinger en breng dit achteraan op mijn tong aan. Je voelt meteen dat dit je maag helpt ontspannen.
Een tip bij maagzuur, vaak nemen mensen ten onrechte dan een maagzuurremmer. Maar weet dat sommige mensen ook te weinig maagzuur aanmaken en hierbij beter appelazijn kunnen gebruiken. Probeer het zelf eens, als het vrijwel meteen werkt, weet je ook absoluut zeker dat je geen maagzuurremmer meer nodig hebt.
Iemand die ik al heel lang volg omdat hij steeds teksten vertaalt en onderzoek doet naar gezonde voeding en gezonder leven is Ron Fonteine, ik lees geregeld zijn nieuwsbrief. Een aanrader als je je in dit soort materie wil verdiepen.