Meditatie, een krachtig antistressmiddel.

27.01.2022

Een samenvatting als bewijsvoering, over de kracht van meditatie.
Een vervolg op vorige blog, over het boek van professor dr. Pierre Capel.

Het stress systeem wordt omschreven als een neuro-endocrien systeem, een systeem waarbij zenuwen en hormonen direct met elkaar samenwerken.
We hebben meer nood aan feel good hormonen.

Feel good hormonen

De meest bekende hier zijn oxytocine, dopamine, serotonine en endorfinen.

Ik ga niet alles in detail weergeven wat in het boek wordt aangehaald, maar wil hierover wel het volgende noteren.

Yoga

Feel good

Oxytocine wordt het knuffelhormoon genoemd, de ganse lijst waarbij dit hormoon een rol speelt lees je via de link. Waar ik het nog even wil over hebben in verband met onze gezondheid is dat ook oxytocine een belangrijke interactie aangaat met het immuunsysteem.
Oxytocine beïnvloedt op gunstige wijze de wondgenezing, een prettige omgeving draagt bij aan een betere wondgenezing. Oxytocine speelt ook een rol bij het opruimen van speciale witte bloedcellen in de thymus, die autoreactief zijn (zich tegen het eigen lichaam richten).

Serotonine is bepalend voor de werking van onze darmen en onze immuniteit en bepaalt ook onze emotionele gemoedstoestand.

Dopamine stuurt de motoriek mee aan, maar kan ook zorgen voor verslavingen.

Met deze zeer korte samenvatting (voor meer lees je het boek) wil ik enkel maar duidelijk maken dat we voor een goede gezondheid we ons emotioneel goed dienen te voelen en dus is een positieve levenshouding, aangewezen.

Optimisme heeft een gunstige invloed op het hele gezondheidsscala, variërend van levensverwachting, hart- en vaatziekten, immuun functies, tumoren tot en met pijn en zwangerschapsverloop.

Chronische stress is altijd een zorgelijke situatie en de enige manier om deze te verminderen is door meditatie, sport en yoga. Ze nemen de stressor niet weg, maar beïnvloeden het negatieve gevolg op onze gezondheid.

Het immuunsyteem en emoties.

Bij een virusinfectie, worden antistoffen gevormd die in het lichaam aanwezig blijven en bij een nieuwe infectie in actie komen. Maar niet enkel antistoffen ondersteunen ons immuunsysteem.
Een directe reactie van een familie eiwitten die altijd in het bloed aanwezig zijn, vallen de indringer direct aan.
Er zijn ook andere onderdelen van het immuun-systeem die worden geactiveerd, altijd aangepast aan het soort infectie. Afweer kent dus vele vormen, afhankelijk van de plaats in je lichaam.

Bij negatieve emoties en gevoelens, verlopen ontstekingsprocessen krachtiger omdat het evenwicht zoek is.

Antistressen door een half uurtje per dag te mediteren is een prima manier om weer balans te verkrijgen in het immuunsysteem.

Bij een bacteriële infectie, moet er ook een evenwicht worden bewaard, anders kunnen ook chronische ontstekingen ontstaan. En ook hier heeft stress zijn invloed, dus dagelijks ontstressen is aangewezen.

Meditatie

Meditatie is een oefening om het lichaam te ontspannen en gedachten en emoties tot rust te brengen door te focussen op het hier en nu. Het effect op ons lichaam is gigantisch. Mediteren werkt direct in op de hersenactiviteit. Men verkrijgt een breder bewustzijn en men voelt zich verbonden met de omgeving.
De verandering in hersenactiviteit kan men meten en zo ziet men een bewijs van het ontstaan van een grotere emotionele stabiliteit en beter gebalanceerde emotionele beslissingen.

Meditatie heeft ook een gunstige invloed op het deblokkeren van de epigenetische gen blokkades die door stress waren veroorzaakt.
Meditatie werkt dus via onze hersenen op hormoonbalansen en op genregulatie, is een krachtige antistressrespons, dat op veel niveaus ons leven gunstig beïnvloedt.

Dagelijks mediteren vertraagt ook het verouderingsproces.

Weinig stress, gezonde voeding, sociale harmonie en zinvol en actief bijdragen aan de gemeenschap geeft meer levensvreugde en dus ook een hogere levensverwachting.

Darmen

Daarnaast ziet men ook een gunstige relaties tussen meditatie, de darmfunctie en de darmflora.

De darm wordt ons tweede brein genoemd, de relatie tussen stress en de darmflora werd ook al goed bestudeerd. Het is duidelijk dat stress ook voor een slechte darmflora zorgt.
En een slechte darmflora geeft weer angst en depressieve klachten en daaruit kan dan weer het prikkelbare darmsyndroom ontstaan.

Ook onze voeding heeft uiteraard een zeer sterke invloed op onze darmen.

Darmen

Sport en Yoga

Ook sport en yoga hebben net als meditatie een gunstig effect op onze gezondheid.

Door het overwegend zittend bestaan ontstaan allerlei problemen, omdat hierdoor het metabolisme verandert. Zo kan obesitas type 2, galsteenvorming, hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk, aderverkalking, trombose, hartaanval, maar ook longaandoeningen, kanker en neurologische ziektes zoals o.a een depressie, angstaanvallen en nog veel meer, ontstaan.

Een heel doemscenario door het niet gebruiken van onze spieren, allemaal duidelijk uitgelegd in het boek. Nog even aanstippen dat bij voldoende spieractiviteit de kans op borst- en darmkanker met vijfentwintig tot dertig procent daalt. Aangeraden wordt om minimum een half uur per dag een matige inspanning zoals traplopen, wandelen en fietsen wordt aangeraden.

Hersenscans hebben uitgewezen dat bij Parkinson de intensiteit van bewegen een zeer positief effect heeft. Sporten is dus ook gezond.

Stress is dus niet alleen een ware energiesloper, maar het haalt onze gezondheid volledig onderuit.
Tijd om er eindelijk iets aan te doen!
Lees ook point of no return.

Bron: Het emotioneel DNA - Gevoelens bestaan niet, zij ontstaan.-


Van Prof. Dr. Pierre Capel.