Pop Art als inspiratiebron.

12.07.2022

De alles overheersende consumptiemaatschappij houdt ons voortdurend in zijn greep, wie zich laat leiden door de vele reclameboodschappen, zit letterlijk gevangen in een aankoopspiraal.

Groei en winst tot elk prijs!

Als het leven enkel maar draait om produceren en consumeren, missen we veel van het echte leven.

Het druist tegen onze menselijke waardigheid in en is zelfs levensvernietigend als we enkel nog maar bezig zijn met winst maken.

In mijn vorige blog had ik het al over verveling.
Een ander woord dat zeker in onze huidige maatschappij geen aanmoediging krijgt is LUIHEID.

Toch moet men af en toe stilstaan en beschouwen, zodat wat van waarde is opnieuw tot ons kan doordringen.

Popart

Luiheid brengt stilte geen drukte.

Door harmonisch in het leven te staan kan men genieten, krijgt fantasie weer vrij spel, kan men de mystieke waarheid weer waarderen en krijgt men eerbied voor het heelal.

Men ziet de verbondenheid der dingen en ziet zichzelf als een klein onderdeel van dit grote geheel.
Zo kunnen we weer in liefde leven en geraakt worden, heel worden en verwonderd zijn.

Met de technologie echter, is alles naar een koude afstandelijkheid veranderd.

Leven is je laten bekoren door schoonheid, is warm worden door vriendelijkheid, door met je hart te kijken naar de mensen om je heen, door vanuit je hart te leven en te geven.

Maar dagelijkse reclamespots slaan ons om de oren met perfecte gezinsplaatjes, om ons zo te verleiden en aan te sporen om een kopie van het perfecte plaatje te creëren, van wat we dagelijks meermaals zien en horen via de media.

Maar eens dit plaatje zelf verwezenlijkt blijft een gevoel van gemis knagen. We voelen ons ongelukkig en leeg, omdat ons hart geen voeding krijgt.

In de jaren zestig zien we dit allemaal weerspiegeld in de Pop Art, waarbij kunstenaars in hun assemblages en collages ook huiselijke taferelen weergaven, gecombineerd met luxeartikelen en heroïsche thema’s.

De gekoesterde welvaart en de opwindende beeldcultuur waren hun inspiratiebron, synchroon met het moderne leven zie je in de werken de allesoverheersende consumptiecultuur weerspiegeld.

De ontwikkeling van de massamedia droeg bij aan het ontstaan van de sterrencultus, met idolen als Marilyn Monroe, James Dean en Elvis Presley.
In de Amerikaanse Pop Art werden deze dan ook veelvuldig afgebeeld. Diva’s pop- en filmsterren, het beeld van de verleidelijke vrouw en consumptie-goederen zoals o.a. stripboeken, vrijetijdskleding, merkartikelen…
In Amerika werd dit alles verheerlijkt.

Popart kunst kijken2

De fascinerende werkelijkheid werd met een eigentijdse blik bezien en ingekleurd.

  • De Europese tegenhanger was kritischer ingesteld over de ongebreidelde groei van luxe en welvaart. Er was immers ook veel inspanning nodig om de vooropgestelde idealen te verwezenlijken.
  • Emoties worden ook expliciet in beeld gebracht met een onderhuidse laag van ironie.
  • Door de industriële massaproductie, kwamen tal van begeerde producten binnen handbereik en in het straatbeeld ontstond heel uitgebreid een verscheidenheid aan reclamebeelden.
  • Door de ruimtevaart kon ook het heelal worden geëxploreerd, aansprekende ruimtebeelden drukten de tijdsgeest uit.
  • De Pop Art kunst werd ingezet als een bezwering, teneinde het alledaagse leven concreet en betekenisvol te maken.

De Pop Art was voor mij altijd al een dankbare inspiratiebron. Hier bij mij thuis kan het echt een rommeltje worden, ik lees veel en scheur geregeld prenten en teksten uit die me raken, die ik later nog eens wil bekijken, herlezen, of waar ik iets mee wil doen. Wat dat iets moest worden, was nooit echt duidelijk.

Toch ben ik uiteindelijk aan de slag gegaan met deze papierknipsels, maak nu dankbaar gebruik van dit materiaal en pas hierbij de collagetechniek toe. Daarbij verwerk ik alles tot een mooi geheel in een creatief dagboek.

Zo is ook mijn droomdagboektraject ontstaan.

Start here

Het creatief droomdagboek is bedoeld om te mijmeren, op een leuke manier oude prenten en weggemoffelde notities, oude dagboekschrijfsels, pijnlijke maar ook mooie herinneringen, oude communiekaarten, geboortekaart, oude beduimelde foto’s, bijna vergeten familieverhalen,… ja, werkelijk alles wat je tegenkomt in lades en kasten als je eens begint op te ruimen (bij mij is dat op-rommelen) een plaats te geven in het creatief droomdagboek.

Het werkt louterend als je vanuit je hart werkt, voelt, beleeft en gaat zitten inkleven en bewerken.

Je kan er iets bijschrijven, ook dat werkt verhel-derend, geeft zin, lucht op, maakt het tot een boeiend geheel. Met een lach en een traan kan je herbeleven en laten doorkomen wat wil gevoeld worden. Je geeft het als het ware een plaats in je leven, het mag er zijn! Het is geweest en je kan het integreren door de pagina verder te bewerken tot een mooi geheel, alles mag er zijn en is aanvaard.

Het is jouw levensreis en heeft bijgedragen tot wie je bent, zo ben je gegroeid en nu mag je stralen en helemaal tot bloei komen.

Daarom heb ik het ook een droomdagboek genoemd, je kan er je jeugddromen in achterlaten, je huidige dromen in verwerken, vervlogen dromen weer herop pakken, weer naar iets toe groeien en zelfs je dagdromen en nachtelijke dromen een plaats in geven.
Het is hoe dan ook een doe-boek, groeiboek, verwerkingsboek, verkenningsboek, speelboek, oefenboek,… maar bovenal een LEVENSBOEK.

Het is voeding voor je hart, je ziel en zorgt ervoor dat je weer in het leven staat, in plaats van je te laten leven.

  • Zin gekregen om het ook te proberen?
  • Dit staat o.a. op mijn verlanglijstje om naar toe te gaan deze zomer, scrol maar eens rustig door alle beeldmateriaal, ook dat geeft weer heerlijk veel inspiratie.