Toon ruggengraat!

02.06.2022

Eerlijk en trouw zijn aan jezelf is een daad van zelfrespect. Durven staan voor wie je bent, in je kracht staan en daarbij tegenstand recht in de ogen durven kijken.

Het vraagt moed om helemaal in je eigen kracht te gaan staan. Voordat je voor je eigen waarden en verlangens durft op te komen, is het noodzakelijk eerst goed stil te staan bij wie je bent.

“Ik ken mezelf, ik weet echt wel wie ik ben”, hoor ik vaak zeggen, maar is dat ook zo? Persoonlijk ontdek ik nog elke dag nieuwe facetten aan mezelf, zie en voel ik geregeld dat ik op een voor mij onbekende manier, reageer op mijn omgeving. Alles hangt af van hoe ik me die dag voel, wat ik ervaar en of ik op dat moment bewust kan reageren op een nieuwe situatie.

Elke dag groeien we, zo ervaren we het leven steeds op een andere manier.


<<< Mijn KASK pagina in mijn creatief dagboek.
Toen was de academie nog in de academiestraat.

KASK pagina

Door bewust pijnlijke gedachten, plaats en ruimte te geven in je leven, ga je ook merken dat je anders in het leven komt te staan. Als je werkt aan jezelf, als je groeit, als je nieuwe mogelijkheden onderzoekt en steeds bewuster in het leven staat, ervaar je als vanzelf ook een andere wereld.

Ik ken mezelf niet, want ik ben steeds in verandering.

Wees eerlijk.

Wat me ook altijd heeft gefascineerd in het leven, is hoe mensen zichzelf uitdrukken. Eerlijke communi-catie is niet gemakkelijk.
Heel vaak draaien we om een boodschap heen, zonder tot echte eerlijke communicatie te komen.

Maar vandaag ga ik het hebben over hoe kunste-naars via hun werk, zin hebben gegeven aan hun leven. Hoe ze op een creatieve manier zichzelf wel eerlijk wensen uit te drukken en of ze daar ook in slagen.
Zelf heb ik een opleiding gehad aan het KASK in Gent (toen op een andere locatie). Bij de presentatie van onze werken, werd ons gevraagd er ook iets zinnigs over te vertellen.

Best wel moeilijk, want voorafgaand aan het ontstaan van het werk zelf, zaten we bij een gevoel, een vaag idee en gingen daarbij op zoek naar geschikt materiaal. De uitdrukkingsvorm ontstaat eerder spontaan tijdens het werken zelf.

Uiteindelijk is elk werk dat ontstaat, een zeer persoonlijke uitdrukking van wat diep in onszelf leeft en dus spontaan vanuit ons onderbewustzijn naar boven komt.

Vaak weten we zelf niet eens wat zich diep vanbin-nen in onszelf roert en wat dan naar boven wenst te komen.

Nog maar sinds enkele jaren zie ik dit ganse creatieproces als een zuiver groeiproces en sindsdien stroomt het hier weer! Bekijk hier de vooruitgang in mijn creatief dagboek.

Ooit zei een medestudent aan de academie tegen de jury -tijdens zo een beoordeling- dat hij zichzelf zo gelukkig voelde en niet in staat was om goed werk te leveren. Dat is me altijd bijgebleven en pas veel later begreep ik wat hij toen wilde zeggen. Hij was toen zo verliefd en vertoefde in zo een euforische toestand en was daardoor niet in staat om tot zijn diepere laag te komen, van waaruit een eerlijke, krachtige, spontane expressie kan ontstaan.

Dit was mijn inleiding om te komen tot wat ik nog wens te doen -kort iets schrijven over de werken en het leven van kunstenaars die mij inspireren-.
En ik start graag met Frida Kahlo, want op de valreep wil ik nog meegeven, dat er momenteel een tentoonstelling over haar loopt. Misschien kan het je ook bekoren?

Volgende week dus meer.

Volg je lief lijf al? Daar vertel ik deze maand ook meer over creatieve expressie.

Tot volgende week.
Kristine


Foto: van de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo.

Frida Kahlo