Ware liefde.

16.06.2022

Ware liefde bestaat!
Tenminste dat is wat Edith Ringnalda toch beweert in haar boek:
Heer en meester, een liefdesverklaring.

In elk spiritueel boek lees je altijd wel ergens dat alles om de liefde draait. Daarbij gaat het dan in hoofdzaak om zelfliefde. Jezelf graag zien blijkt niet zo evident en dus geeft men altijd tips mee om daarmee aan de slag te gaan.
Hoe zit het dan met de liefde tot een partner?
Hoeveel mensen hebben een gelukkig huwelijk of zijn tevreden met hun partner?

Er wordt beweerd dat we maar twee keuzes hebben, kiezen voor angst of kiezen voor liefde.
Dat gaat op voor onze zelfliefde, maar ook voor de liefde tot iemand anders.

Als je echt bang bent om iemands liefde te verliezen, doe je vaak dingen die ook dat effect sorteren.
Kijk je met liefde naar iemand die je liefhebt, dan blijf je in vertrouwen en kan je op een andere manier de liefdesband bestendigen.

De ware liefde ontdekken en toch bang zijn dat het je gaat ontglippen, of angst voelen omdat je jezelf misschien wel iets zit voor te liegen. Er wel graag in willen geloven, maar toch steeds opnieuw alles in vraag blijven stellen en durven denken...

Boek heer en meester

Bestaat het echt? Bestaat de ware liefde? Volgens Edith bestaat het!

Toen ik louter toevallig Edith Ringnalda op de radio een korte uitleg hoorde geven over het waarom van haar schrijven, had ik meteen het gevoel dat ik dit boek moest lezen.

In de ban van...

Heer en meester, een liefdesverklaring

Dit document is geboren uit innerlijke noodzaak; een liefdesverklaring aan Simon Vinkenoog, aan de Liefde, aan het leven zelf.

Voor al wie verliefd is, naar de grote liefde smacht of niet in de ware liefde gelooft… een mooi boek dat vraagt om gelezen te worden. Als heuse opwarmer deel ik graag enkele zinnen uit dit boek. Benieuwd of het ook aanspoort om het zelf te gaan lezen?

Lees je even mee?
Letterlijk overgenomen tekst uit het boek zet ik cursief.

Intro:

Wat doe je als je ruim twintig jaar lang vierentwintig uur per dag onafscheidelijk bent geweest?
Vanaf het moment dat haar geliefde voor een beenamputatie in het ziekenhuis moest blijven, greep Edith Ringnalda de pen.

P10: Zo’n tedere man, zo’n heer, dacht ik. Simon wilde alles met me delen: mensen, kennis en ervaring, dus ook pijn.

 • Als je door de liefde van je partner het gevoel krijgt dat je bijzonder bent, als je uit zijn/haar hele houding, liefde spreekt, ga je toch zweven...
  Alles delen, elkaars leefwereld ontdekken, stil worden door het geraakt worden, dat iemand op eenzelfde manier denkt en voelt en dat interesses delen zo verrijkend kan zijn.
Samen oersterk

P11: Samen ben je zo oersterk! Ja, het partnerschap willen wij uitdragen.

 • Samen de wereld aankunnen, alle ellende en stress valt van beiden af, in een eigen cocon vertoeven, … Toch mooi dat woord partnerschap.

Eén op één waren we...

P11: De droom, die diepste behoefte om een totaalverbond te mogen beleven...

 • Een totaalverbond zijn, voelen dat je alles samen doet, je nergens in buitengesloten voelen, elkaar altijd willen aanvoelen, blijvend communiceren, …

P19: ‘Je moet bij elkaar passen op allerlei niveaus: achtergrond, interesses, familie’

 • Misschien, misschien,... ik ben er heilig van overtuigd dat je zo veel mogelijk interesses moet kunnen delen, van dezelfde dingen houden, zodat je vaak en veel samen kan genieten van alles zonder het gevoel te hebben opofferingen te moeten doen voor je partner.

P 42: Maar hoe wordt een mens voor altijd verliefd?...
Mijn moment van heilig weten zat in bepalend oog-contact, dat mij diep contact deed maken met mijn zelf, met de kern van mijn wezen-laat ik het ‘IK’ noemen.

Ik klikte in haar slotje. De sleutel was gevonden en een nieuwe wereld ging open, voor ons beiden, wetende dat dit het belangrijkste moment in ons leven was.

 • Wat zorgt voor die klik, de overstap van afweren naar toelaten, niet enkel iemand durven toelaten dieper in jezelf te kijken, maar vooral jezelf toestaan van je te laten houden, openstaan voor wat je overkomt, gewoon durven, gewoon doen.

P44: ...als jij me kan hebben in mijn slechtste staat van zijn, dan ben jij de man van mijn leven. Een nooit eerder gevoelde, diepe sensatie van liefde doorstroomde mijn lichaam, mijn hart en mijn ziel. Ik was overmeesterd, voor het eerst in mijn leven, en niet verliefd op een uiterlijk, maar op een innerlijk...

P46: Welbehagen had ik ervaren. Alles klopte: geur, klieren, hart, aderen, adem, huid, tong, handen, billen, buik. Voorwaar, het eerste gebod in de liefde: Sex is de basis van een gelukkig huwelijk.

Geloof me. Als dat niet aantrekt, laat het dan niet voltrekken.

Dit is geen theorie; dit is praktijk. Maar als sex het enige blijkt te zijn dat bindt en er verder niet veel overeenkomsten zijn tussen de partners, dan is een huwelijk natuurlijk geen lang leven beschoren.

 • Het zal waarschijnlijk wel ergens kloppen.

P51: De grote herkenning is de spiegel die je wordt voorgehouden door je Wederhelft. Door die Ene weet je pas werkelijk wie je bent.

P62: Liefde. Hoeveel dagen op ooghoogte mogen wij nog meemaken? Een lief woord, elkaar begrijpen...

 • Zo simpel kan het dus zijn...

P90: Ook het gelukkigste ik. Dat heeft Simon bij mij aangeboord: met hem ben ik mijn gelukkigste ik geworden en ik meen te mogen zeggen dat dit ook voor hem geldt.

P91: Ik had er zo’n behoefte aan niet alleen mijn prachtige lichaam te delen, maar ook mijn geest.

Je partner je spiegel

P103: Hij geloofde in zichzelf en in een betere wereld, die eenvoudig begint bij de wens: ‘Mensen, wees toch alsjeblieft een beetje lief voor elkaar.’

 • Het behelst alles, als iedereen dit zou doen, de wereld zou inderdaad beter af zijn. Maar kijk om je heen, afgunst als eerste in rij, gevolgd door hoogmoed (meestal met een minderwaardigheids-gevoel als verdoken drijfveer tot prestatiedrang om anderen te imponeren). Men vergeet het grote geheel, men vergeet integer en sober te zijn, men smoort elk mooi en goed initiatief.

P111: Ons huwelijk. De mooiste dag van mijn leven was het zeker, want het werd het begin van iets totaal nieuws. Gek genoeg kan ik zeggen: het is de grootste bevrijding in mijn leven geweest, in die zin dat negatieve energie-zo vaak in het spel bij een verkeerde partnerkeuze-voorgoed werd buiten gesloten...

Stress hebben we samen nooit gekend.

 • Zoals het hoort, een bevrijding omdat je elkaar aanvult op alle vlakken en dus pas compleet bent als je onvoorwaardelijk voor elkaar kiest. Geen negatieve, maar positieve energie, geen stress, maar absolute rust in elkanders armen vinden. Zo zou het kunnen zijn.

P223: Je hebt me de mooiste vrouw van de wereld gemaakt.
Zo goed als man en vrouw beseffen dat zij gelijkwaardig zijn en dat het geheim van het Geluk ligt in het Hooglied, het eren van de ander, in de wetenschap samen het heelal te kunnen voortbrengen.

 • Weer die gelijkwaardigheid en de ander eren, waar alles in vervat zit en wat de kern van de grote liefde is.

P223: Als we maar durven echt te zijn, en de moed hebben om in te zien dat dit de tijd is om de beste droom te dromen, van alle dromen die er zijn.

P236: ...Maar Simon had het over de god in ieder mens, de goddelijke vonk die bezieling heet en het leven zin geeft.
Ja, het wonder, de magie van de Liefde is net zo onverklaarbaar als het geloof in God, het overkomt je!
‘Zoekt en ge zult vinden’ geldt voor een heleboel maar bij uitstek niet voor de Liefde. Je moet geluk hebben in het leven en dat heb ik gehad.

 • Ik had het altijd wat moeilijk met het woord God, maar goddelijk lukt wel, of goddelijke vonk, de energetische liefde waar ik telkens over spreek, het grote geheel... Zo zie ik het, wij zijn slechts een klein onderdeel uit dat grote geheel, uit die oer-kracht en we kunnen er maar beter omzichtig mee omgaan en deze energie aanwenden voor het goede.

P243: ... omdat hij iets mee wilde geven aan de wereld dat écht is, groter dan zichzelf; hij was een apostel van de Liefde, de Schoonheid en de Waarheid.

P.s.: Ik heb nog een video, een gesprek met Ringnalda.
Ze was pas klaar voor de grote liefde, toen ze geen man meer nodig had om gelukkig te zijn. Je moet eerst zelf gelukkig zijn, voordat je een ander gelukkig kan maken. Bekijk video

 • Mensen zijn vaak nog niet klaar met zichzelf en dan ben je ook niet klaar voor de grote liefde. Zoveel is duidelijk, de ware liefde houdt ons inderdaad een spiegel voor.

Veel leesplezier,
Kristine